Zupa ziemniaczana z pesto – bogactwo Włoch na talerzu. Doskonała zupa, aby porządnie i ze smakiem się najeść. Niezwykle prosta w przygotowaniu. Zdecydowanie warto!

Zupa ziemniaczana z pesto – Składniki

Pesto

  • natka pietruszki (50 g)
  • 2 ząbki czosnku
  • orzeszki pinii (łyżka)
  • bazylia (2 łyżki)
  • twardy ser, typu Parmezan
  • biały pieprz
  • oliwa z oliwek (3 łyżki)

Zupa

  • woda
  • bulion drobiowy
  • wędzony boczek
  • 5-6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml mleka
  • makaron muszelki (100 g
  • twardy ser, typu Parmezan
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na samym początku gotujemy ziemniaki do miękkości. W czasie gotowanie robimy pesto. Siekamy pietruszkę, ścieramy ser i dodajemy pozostałe składniki. Całość ucieramy w moździerzu. Odstawiamy do lodówki. Na patelnie wrzucamy boczek, po 2 minutach dorzucamy posiekaną cebulę i masło. Do osobnego garnka wkładamy posiekane ziemniaki i podsmażone składniki. Dolewamy do niego bulion drobiowy i wodę. Gotujemy przez 20 minut i wlewamy 100 ml mleka. Gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie, dokładamy makaron i pesto. W momencie, gdy makaron będzie miękki, danie można uznać za gotowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego!