A może by tak… zupa na obiad? Lekka zupa krem, która idealnie pasuje na obiad lub przystawkę. Cudowny smak pora, połączony z serem Cheddar i grzankami. Ser, grzanki i kremowa zupa porowa… czy może być coś lepszego?

Co jest potrzebne?

  • 300 g pora
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • bulion warzywny
  • sok z cytryny
  • masło
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Pora na wstępie drobno kroimy i dusimy na maśle około 10 minut. Dorzucamy do niego jeden, starty lub drobno posiekany ząbek czosnku. Dusimy jeszcze 5 minut. Po tym czasie podduszoną zawartość do przerzucamy do garnka i zalewamy wodą – około 400 ml (w zależności ile zupy chcemy otrzymać). Dolewamy jeszcze około 100 ml skoncentrowanego bulionu warzywnego. Całość gotujemy. Gdy wszystkie składniki będą idealnie miękkie, miksujemy całość na krem. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podajemy z serem Cheddar i grzankami. Nasza zupa porowa gotowa. Smacznego!