Zupa krem z czerwonych buraków, moja wersja tej jakże smacznej zupy, idealnej na zimne dni. Rozgrzewa, jest smaczna i bardzo aromatyczna. Jej zapach unosił się przyjemnie po całym domu. Smak niezapomniany, korzenny i warty spróbowania. Idealnie pasuje na przystawkę.

Zupa krem z czerwonych buraków – Składniki

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 2 jabłka
  • bulion warzywny
  • liście laurowe
  • goździki
  • gałka muszkatołowa
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Buraki oraz jabłka obieramy i kroimy na mniejsze części. Wkładamy do wody, dodajemy liście laurowe, pieprz w ziarnach, gałkę muszkatołową, goździki i gotujemy. Gdy buraki będą miękkie, usuwamy liście i goździki, a pozostałe składniki miksujemy. Doprawiamy do smaku cukrem i solą. Smacznego!