Czy znajdzie się choć jeden zatwardziały przeciwnik buraków? Jeśli tak to niedobrze, bo buraki mają zbawienny wpływ na tworzenie się czerwonych krwinek. A do tego są niezwykle smaczne. My dzisiaj pochyliliśmy się nad ich młodą wersją – botwiną. A to zainspirowało nas do stworzenia zupy krem z botwiny.

Zupa krem z botwiny – niezbędne składniki

  • pęczek botwiny
  • 4 ziemniaki
  • Około 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • śmietana
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • jaja (opcjonalnie)

Proporcje dla 2 osób

Jak zrobić zupę krem z botwiny?

Jak na danie jednogarnkowe przystało jest prosto, aczkolwiek zupa wymaga czasu. Jeśli nie macie gotowego bulionu, powinniście go najpierw ugotować. My skorzystaliśmy z przygotowanych wcześniej i zamrożonych porcji domowego, mocno skondensowanego bulionu warzywno-drobiowego.

  1. Liście i łodygi botwinki dzielę na mniejsze części i dokładnie myjemy.
  2. Buraki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka, podobnie z ziemniakami i powiedzmy 3/4 liście i łodyg botwinki. Nie wrzucajcie wszystkich łodyg, przydadzą się jeszcze do dekoracji.
  3. Kiedy wszystkie składniki w garnku rozmiękną, możemy wyłączyć gaz. Teraz najtrudniejsza część. Musimy poczekać aż zupa wystygnie. Dopiero wtedy możemy zacząć blendować. Inaczej bardzo szybko zniszczymy sobie blender.
  4. Dodajemy również trochę śmietany, wedle uznania, my dodaliśmy 2 czubate łyżki. Zupę doprawiamy do smaku i jeszcze dla pewności blendujemy, by była idealnie gładka i możemy podgrzewać.
  5. W międzyczasie, na patelni rozgrzewamy odrobinę masła i blanszujemy odłożoną na początku część liści i łodyg botwinki.
  6. Zupa krem z botwiny najlepiej smakuje podana z kleksem śmietany.

Smacznego!

zupa krem z botwiny

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa krem z botwiny
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas