Koperek to smaczna i zdrowa roślina. Przyrządzona z niego zupa koperkowa, to propozycja niezbyt skomplikowana. Sama zupa jest lekka, smaczna i szybka w przyrządzeniu. Czyli posiada wszystko to co wielu z nas lubi. Poniżej przepis na zupę koperkową.

Składniki potrzebne do przygotowania zupy koperkowej

  • pęczek koperku
  • 2 marchewki
  • seler
  • por
  • 8 średniej wielkości ziemniaków
  • 250 ml śmietana 18 %
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 l wody

Proporcje dla 2 osób

Jak przygotować zupę koperkową z ziemniakami?

  1. Na wstępie należy przygotować wywar z marchewki, selera i pora. Dodajemy pieprz, sól, liść laurowy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
  2. Po około 20 minutach dodajemy pokrojone ziemniaki. Gotujemy kolejne 10-15 minut, aż miękkie z kolei będą ziemniaki. W czasie gotowania siekamy koperek.
  3. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, dodajemy śmietanę i koperek.
  4. Doprawiamy solą do smaku.

Smacznego!

koperkowa

zupa koperkowa

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Zupa koperkowa
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas