Autorska propozycja na obiad, czyli zapiekanka z tego pozostało w lodówce. A składniki pozwoliły mi przyrządzić takie smacznego danie jak zapiekanka z kapustą włoską.

Zapiekanka z kapustą włoską – Składniki

  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g kapusty włoskiej
  • 50 g wędzonego boczku
  • 50 g wędzonej kiełbasy
  • parmezan
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • kmin rzymski
  • papryka wędzona w proszku
  • estragon
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kapustę gotujemy do miękkości. Doprawiamy ją solą, kminem rzymskim i wędzoną papryką w proszku. Kiełbasę z boczkiem przysmażamy i dodajemy do niej cebulę. Ugotowane wcześniej ziemniaki ugniatamy i dodajemy do nich posiekany czosnek, estragon, parmezan i masło. Szykujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je masłem i posypujemy bułką tartą. Na sam spód kładziemy ziemniaki, następnie kapustę i na samą górę boczek z kiełbasą. Naczynie wkładamy na 25 minut do rozgrzanego pieca. Wierzch posypujemy startym parmezanem. Smacznego!