Dzisiaj na obiad wybierzemy się aż do Meksyku. I zjemy tortillę z sosem pomidorowym. Choć te placki można kupić w każdym markecie, ich przygotowanie nie jest czasochłonne, dlatego warto przygotować je samodzielnie. Tortille wymyślili Aztekowie, którzy przyrządzali chrupiące placki z mąki kukurydzianej. Pieczono je na rozgrzanych kamieniach. Współczesne, meksykańskie tortille przyrządza się z połączenia mąki pszennej z kukurydzianą oraz wody i uzupełnia farszem.

Co będzie potrzebne?

Tortille (ilość: 4)

  • 60 g mąki kukurydzianej
  • 70 g mąki pszennej
  • gorąca woda (nie wrzątek)

Sos

  • czerwona fasola
  • wędzony boczek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • odrobina kurkumy
  • czerwona ostra papryka
  • sól

Przygotowanie

Na początku przygotowujemy sos. Podsmażamy boczek, cebulę i czosnek. Dodajemy fasolę i podlewamy wodą z puszki po fasoli. Dusimy około 20 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie doprawiamy kurkumą i ostrą papryką. Na końcu solimy do smaku. Odsączamy sos od farszu. Sos zostawiamy do wystudzenia, jeszcze się nam przyda. Przestudzony farsz dodamy później do środka naszej tortilli.

Jak ją zrobić? Przygotowanie tortilli zaczynamy od wymieszania mąki pszennej, kukurydzianej z gorącą wodą. Gdy dobrze ugnieciemy już ciasto, dzielimy je na równe kawałki. Każdy z osobna rozwałkowujemy na placki o grubości 1-2 cm. Tak uformowane placki kładziemy na rozgrzaną patelnię – nie używamy oleju. Dlatego warto mieć pewność, że nasza patelnia ma nieprzywierającą powłokę. Placki smażymy przez około minutę z każdej strony. Po tym czasie nakładamy farsz, zawijamy i ponownie kładziemy na patelnię. Podajemy z naszym pomidorowym sosem. Smacznego!