Tym razem klasyczne włoskie tiramisu, wzbogacone jednakże kwaskowatym smakiem wiśni.  Na temat tego deseru nie ma jednej historii. Sam twarożek mascarpone pochodzi z Wenecji. Do miana stolicy Tiramisu pretendują również Treviso, Florencja i Siena. Popularność deser zyskał dopiero po II wojnie światowej.

Tiramisu – niezbędne składniki

  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • skórka cytryny
  • 200 ml zimnego espresso
  • 100 g biszkoptów
  • gorzkie kakao
  • likier Amaretto
  • mus  z wiśni (opcjonalnie)

Proporcje na 2 porcje

Jak zrobić Tiramisu?

  1. Na samym początku ubijamy żółta z cukrem.
  2. Następnie dodajemy twarożek mascarpone i startą skórkę z cytryny. Całość mieszamy.
  3. Biszkopty nasączamy Amaretto, które łączymy z espresso.
  4. Na samo dno układamy mus z wiśni który dodajemy oczywiście opcjonalnie.
  5. Następnie na mus układamy biszkopty i samą masę z mascarpone.
  6. Całość wkładamy do lodówki na  1-2 godziny. Po wyjęciu, koniecznie oprószmy deser kakao.

Życzę smacznego!

deser tiramisu

tiramisu przepis

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Tiramisu
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Całkowity czas