Dzisiaj postanowiliśmy postawić na żelazną bombę – szpinak. Dla jednych jest to koszmar dzieciństwa, dla innych coś, bez czego nie wyobrażają sobie żywienia. Jest lekki, zdrowy, w wersji mrożonej dostępny cały rok, a dobrze doprawiony również bardzo smaczny. Dzisiaj przedstawiamy pewien miks kuchni francuskiej i włoskiej. Połączony za pomocą szpinaku właśnie, czyli szpinak z ricottą w cieście francuskim.

Co jest potrzebne, aby przygotować szpinak z ricottą w cieście francuskim?

  • szpinak, cała paczka świeżego lub 3/4 paczki mrożonego
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie serka ricotta
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • jajo

Przygotowanie

To danie można nazwa w sumie trochę mianem „ratunkowego”, kiedy okazuje się, że mamy np. niespodziewanych gości, których wypada przecież nakarmić czymś innym niż chipsami, czy paluszkami. Idealnie spełnia również funkcję obiadu, kiedy akurat niespecjalnie chce się nam gotować.

Szpinak wrzucamy na patelnię, obficie doprawiamy solą i mielonym czarnym pieprzem i czosnkiem – pamiętajcie, że nie może być mdły!

Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i dzielimy na kwadraty. Przestudzony szpinak wykładamy na nasze kwadraty z ciasta francuskiego. Na wierzchu robimy kleksa z serca ricotta i całość zawijamy w „paczkę”.

Nagrzewamy piec do temperatury podanej na opakowaniu od ciasta francuskiego. W tym czasie zawinięte paczuszki smarujemy jajkiem, by po upieczeniu miały piękny, złoty kolor.

Wstawiamy do piekarnika i…. czekamy raptem 15-20 minut by móc rozkoszować się tymi pysznościami. Smacznego!

 

szpinakszpinak2