Maj i czerwiec to sezon na szparagi, zarówno te białe, jak i zielone. Warto to wykorzystać. Sposobów na ich podanie jest wiele. Ja dzisiaj chcę zaprezentować Wam wersję bezmięsną, czyli szparagi z sosem serowym. Potrawa doskonale sprawdzi się w upalne dni, gdy nie mamy już ochoty na ciężkie dania. Składników niewiele, a efekt – przepyszny!

Co jest nam potrzebne, aby przygotować szparagi z sosem serowym?

  • zielone szparagi
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • gałka muszkatołowa
  • ser żółty
  • pół szklanki mleka
  • woda

Przygotowanie

Przygotowanie szparagów rozpoczynamy od usunięcia zdrewniałych końcówek. Nie jest to trudne, wystarczy złamać szparagi. One same pękną w odpowiednim miejscu. Następnie myjemy je i gotujemy, aż będą miękkie – możemy do wody dodać odrobinę soli i łyżkę masła. W momencie, gdy szparagi będą się gotowały, przyrządzamy sos serowy. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mleko. Czekamy, aż wszystko połączy się w jednolitą masę. Następnie partiami dodajemy małe porcje bardzo drobno startego żółtego sera. Wykańczamy szczyptą gałki muszkatołowej. Szparagi z sosem serowym gotowe. Smacznego!