Kolejna propozycja z kuchni rosyjskiej, czyli tradycyjne szczi (rosyjska wersja kapuśniaka). Dawniej samo przygotowanie tej zupy uważano, za duże osiągnięcie. Jednak jak się okazało, nie jest to takie trudne. W dawnych latach sądzono również, że mięso w tej zupie, oznacza dobrobyt.  Zupa szczi może być przyrządzana ze świeżej lub kiszonej kapusty. W tym przepisie skupiamy się na wersji z kapusty kiszonej. Samo szczi tradycyjnie podaje się z ugotowaną na sypko kaszą gryczaną.

Szczi – niezbędne składniki

  • 600 ml rosołu lub bulionu
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 duża cebula
  • duża łyżka masła
  • koperek
  • śmietana 18 %
  • przecier pomidorowy
  • olej
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól

Proporcje dla 2 osób

Jak zrobić szczi?

  1. Jeśli nie ma rosołu lub bulionu, to musimy go przyrządzić. Tutaj znajdziecie przepis na prosty rosół z kury.
  2. Kiszoną kapustę płuczemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy łyżkę masła. Dolewamy jedną szklankę rosołu. Całość dusimy około 40 – 45 minut.
  3. Obieramy cebulę, marchew, pietruszkę. Podsmażamy na patelni do miękkości.
  4. Gdy warzywa będę miękkie, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego.
  5. Przesmażone warzywa dodajemy do kiszonej kapusty. Dusimy około 10 minut.
  6. Warzywa, pieprz i liście laurowe dodajemy do reszty rosołu. Gotujemy jeszcze 15 minut.
  7. Doprawiamy do smaku solą.
  8. Podajemy ze śmietaną i koperkiem.

Smacznego!

zupa szczi przepis

szczi

zupa szczi

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Szczi
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas