Tym razem sięgamy po potrawę kuchni japońskiej, czyli sushi. Samo danie pochodzi nie z Japonii, jak się powszechnie wydaje, a z Chin. Nie przypominało raczej tej w obecnej postaci. Sama nazwa sushi pierwszy raz pojawia się w Japonii, w VII w. n.e. Tak jak z każdym, również sushi ma wiele swoich odmian. U nas będą to klasyczne połączenia, które powinny przypaść raczej każdemu.

Przepis na sushi – niezbędne składniki

  • ryż do sushi (średnioziarnisty, typu Calrose) – 200 g na 1 osobę
  • ocet ryżowy
  • wędzony łosoś
  • wędzony tuńczyk
  • wodorosty nori
  • szczypiorek
  • sos sojowy
  • wasabi

Proporcje według własnych upodobań

Jak zrobić Sushi w domu?

  1. Na samym początku musimy przygotować ryż. Dwukrotnie płuczemy ryż. Później zalewamy go wodą i pozostawiamy na 20-30 minut.
  2. Po tym czasie odcedzamy i dolewamy nową wodę (stosujemy takie proporcje 2,5 szklanki na 500 g ryżu). Ryż zagotowujemy i zmniejszamy płomień, gotujemy na małym płomieniu 10-15 minut. Po upływie tego czasu gasimy płomień i przykrywamy garnek na 15 minut. Następnie uchylamy pokrywkę, najlepiej ryż przysypać do szerokiej miski, aby lepiej odparował.
  3. Gdy ryż ostygnie, mieszamy go z octem ryżowym (pół szklanki).
  4. Łososia, tuńczyka i szczypiorek kroimy na mniejsze części.
  5. Przygotowujemy matę do sushi. Na nią kładziemy jeden płat wodorostów nori, na który z kolei powędruje ryż. Na środku układamy łososia i posypujemy szczypiorkiem. Na następnym nori będzie tuńczyk. Całość mocno zwijamy w macie.
  6. Na osobnej desce kroimy na odpowiednio mniejsze części.
  7. Układamy na talerzu, szykujemy wasabi i sos sojowy.

To wszystko. Jak widzicie przygotowanie sushi nie jest bardzo trudne. Życzę smacznego!

sushi jak zrobić

przepis na sushi

sushi jak zrobić

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Sushi
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Całkowity czas