Propozycja rodem z kuchni włoskiej, czyli spaghetti z sosem śmietanowym. Kolejny raz sięgam po lekkie, szybkie i niezwykle pyszne dania. Tym razem jest to moja własna autorska próba zrobienia czegoś we włoskim stylu. Danie wyszło świetne, a poświęciłem na nie zaledwie 20 minut. Polecam takie szybkie dania, bo potrafią uratować obiad i zaoszczędzają czas, zwłaszcza w tygodniu.

Składniki na spaghetti z sosem śmietanowym

  • 300 g makarony spaghetti
  • 300-400 g śmietana 18 %
  • natka pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować spaghetti z sosem śmietanowym?

  1. Na wstępie gotujemy makaron al dente, wedle instrukcji z opakowania.
  2. Przygotowujemy sos: na patelnie dodajemy oliwę, dodajemy 300-400 g śmietany, w zależności od tego ile chcemy sosu.
  3. Całość zagotowujemy i odparowujemy wodę.
  4. Doprawiamy gałką muszkatołową, solę i pieprzem.
  5. Ugotowany makaron dodajemy do sosu, całość mieszamy.
  6. Pozostaje tylko przystroić świeżą natką pietruszki.

To wszystko. Smacznego!

Spaghetti z sosem śmietanowym - jak zrobić?

Spaghetti z sosem śmietanowym

Jak zrobić Spaghetti z sosem śmietanowym

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Spaghetti z sosem śmietanowym
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)