Na dzisiejszym stole ląduje Spaghetti z ricottą i kaparami. Bardzo szybka propozycja w iście włoskim stylu. Danie ma delikatny kremowy smak, który wzbogacony został lekką kwasowością kaparów. Potrawa idealna na obiad we włoskim stylu.

Składniki potrzebne do przygotowania Spaghetti z ricottą i kaparami

  • ricotta (1 opakowanie)
  • 300 g makaron spaghetti
  • łyżka kaparów
  • świeża kolendra
  • 100 ml białego wina
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować Spaghetti z ricottą i kaparami?

  1. Rozgrzewamy oliwę na patelni i podsmażamy posiekany ząbek czosnku.
  2. Po minucie dodajemy ser ricotta, mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji.
  3. Dodajemy posiekane kapary. Przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  4. Gdy wszystkie składniki się połączą, dolewamy białe wino. Mieszamy i czekamy, aż alkohol odparuje.
  5. Gotujemy makaron spaghetti wg wskazówek z opakowania.
  6. Na koniec do sosu dodajemy posiekaną kolendrę.
  7. Ugotowany makaron łączymy na patelni z sosem, podgrzewamy około 2 minuty.

Smacznego!

Spaghetti z ricottą i kaparami - przepis

Przepis na spaghetti z ricottą i kaparami

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Spaghetti z ricottą i kaparami
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas