Spaghetti aglio e olio – tradycyjne włoskie danie, pochodzące z Neapolu. Dawniej to danie jadali wyłącznie biedacy. Aby je sporządzić wystarczą trzy składniki: makaron, oliwa i czosnek. Tak mało, aby porządnie zjeść. Idealne danie na dzień, w którym nie masz czasu na gotowanie.

Spaghetti aglio e olio – Składniki

  • makaron spaghetti
  • oliwa z oliwek exra vergine
  • czosnek
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente. W tym czasie siekamy czosnek i smażymy go na oliwie. Mieszamy go cały czas, aż się zrumieni i posypujemy solą. Gdy makaron będzie al dente, dorzucamy go na patelnie na około 3 minuty. Warto zostawić trochę wody, w której gotował się makaron. Może się przydać, aby danie nie przypaliło się na patelni. Całość posypujemy świeża natką pietruszki. Smacznego!