Znany chyba każdemu z nas śledź w oleju z cebulką jest przepyszny i chyba niewiele jest osób, które chciałyby to kwestionować. Polacy kochają takiego śledzia. Ale nasza chęć próbowania czegoś nowego zaprowadziła nas w zupełnie nowe rejony. Jednak kombinowanie czasem się opłaca – wyszło przepysznie!

Śledzik nieklasyczny (w dwóch wersjach) – Składniki

  • 4 płaty śledzia
  • 300 g pora
  • ostra papryczka chilli
  • cebula

Przygotowanie

Pierwsza wersja śledzika: ostrą papryczkę i cebulę grillujemy do miękkości. Studzimy i nakładamy na śledzika. Możemy go jeść od razu, choć lepiej odstawić go, aby składniki się przegryzły. Pierwszy śledzik nieklasyczny gotowy.

Druga wersja śledzika: pora drobno kroimy i dodajemy do śledzia. Odstawiamy na co najmniej 24 godziny. Po tym czasie składniki idealnie się ze sobą połączą.

Prosto, szybko i trochę odmiennie od klasycznej wersji. Smacznego!