Na dzisiejszy stół trafił rosół z kury. Rosół to jedna z najbardziej popularnych potraw tradycyjnej kuchni polskiej. Może być przyrządzany z drobiu, wołowiny, cielęciny. Ponadto dodaje się do niego włoszczyznę, bądź inne warzywa.

Pierwszy rosół powstał poprzez gotowanie peklowanego mięsa. Dawniej ludzie, w taki właśnie sposób przechowywali mięso. Aby można było je ponownie spożyć, gotowano je. W momencie, gdy dodano do cieczy sól, powstał pierwszy rosół. Później rosół zaczął się zmieniać, w rezultacie czego powstało wiele jego odmian. Poniżej jedna z nich – rosół z kury.

Składniki na rosół z kury

  • kura
  • kości wieprzowe
  • włoszczyzna
  • cebula
  • sól
  • pieprz ziarnisty
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

Przygotowanie

Kurę i kości wieprzowe myjemy. Wodę gotujemy, ustawiamy na mały ogień i dodajemy mięso i kości. W tym czasie opalamy cebulę i dokładamy ją razem z włoszczyzną do garnka. Wrzucamy jeszcze ziele angielskie, liść laurowy i  pieprz ziarnisty. Gotujemy około 2 godziny.

Rosół  podajemy z makaronem i świeżą pietruszką.