Kolejna wersja Risotto ala Milanese, czyli Risotto po mediolańsku. Ta wersja była przyrządzona z nieco innymi składnikami. Była jednak równie pyszna, jak moja poprzednia propozycja. Przyrządzam ją za każdym razem, gdy nie mam zbyt wiele czasu na gotowanie, ale jednocześnie chce zjeść coś smacznego. Wielkim plusem tego dania jest możliwość eksperymentowania ze składnikami. Zapraszam do wypróbowania poniższego przepisu na risotto z kurczakiem.

Risotto po mediolańsku – niezbędne składniki

  • 1 duży filet kurczaka
  • 1 duża cebula
  • łyżka masła
  • 300 g ryżu
  • 100 ml białego wina
  • łyżeczka kurkumy
  • 1 mała marchewka
  • 300 ml bulionu wołowego
  • 2 plastry wędzonego surowego boczku
  • sól
  • pieprz

Proporcje dla 2 osób

Jak przygotować Risotto po mediolańsku?

  1. Na początku podsmażamy na złoto cebulę.
  2. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso z kurczaka, podsmażamy z cebulą.
  3. Dodajemy ryż i startą marchewkę, całość mieszamy.
  4. Dolewamy białe wino, kurkumę.
  5. Doprawiamy solą i pieprzem, całość mieszamy.
  6. Podlewamy stopniowo całość bulionem, podgrzewamy około 20 minut.
  7. Gotowe risotto odstawiamy na około 5 minut.
  8. Przed wydaniem dolewamy bulion i podgrzewamy jeszcze przez około 10 minut.
  9. Dekorujemy natką pietruszki i boczkiem.

Smacznego!

Risotto po mediolańsku

Risotto po mediolańsku

Risotto po mediolańsku

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Risotto po mediolańsku
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)