Kolejna wizyta we Włoszech. Tym razem na obiad zjemy Risotto alla Milanese. Można je przyrządzać na różne sposoby. Składnikiem, które zawsze je łączy jest szafran. U nas jako dodatek do ryżu użyto piersi kurczaka.

Risotto alla Milanese – Składniki

  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 150 g ryżu
  • 150 ml białego wina
  • szczypta szafranu
  • 400 ml bulionu driobiowego
  • parmezan
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Mięso podsmażamy z poszatkowaną cebulą na maśle – około 6 minut. Następnie dodajemy ryż i całość zalewamy winem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy około 200 ml bulionu. Podgrzewamy około 25 minut. Uważamy, aby potrawa nam się nie przypaliła. W trakcie podlewamy bulionem. Podajemy ze startym parmezanem. Smacznego!