W kuchni czasem każdy popełnia jakiś błąd, wskutek czego musi powtarzać daną czynność jeszcze raz. Można przykładowo coś przesolić lub zepsuć daną potrawę. Zdarzają się również sytuacje, w których daną czynność moglibyśmy usprawnić. W takim momencie na pomoc przychodzi poradnik kulinarny. Od teraz możemy ułatwić i usprawnić gotowanie, czy też naprawić to co nam nie wyszło.

Niektóre triki pewnie większość doskonale zna.  Możliwe, że niektórych nie znacie. Porady zabrano z różnych książek kulinarnych i programów kulinarnych.

Przypalona cebula. Jest na to sposób. Wystarczy, że na samym początku dodasz szczyptę soli na patelnię i już taka sytuacja nie powinna ci się przytrafić.

Przyrządzanie bulionu. Nie chce ci się ciągle tracić czasu na przygotowywanie nowego. A może nie chcesz dodawać ciągle kostki rosołowej? Jest na to sprawdzony sposób – robisz esencjonalny bulion, potem go studzisz w wlewasz do woreczków lodowych. I do zamrażalki. Tak przygotowane lodowe kostki z bulionem z pewnością niejednokrotnie przyjdą ci z pomocą.

Przyrządzanie sosów. Można go zamrozić w woreczkach na kostki do lodu. Tym sposobem możemy go używać, wtedy kiedy tylko chcemy, bez konieczności robienia go od zera.

Twarde mięso. Jest na szybki sposób. Wystarczy, że dolejemy odrobinę wódki lub wina do potrawy, a nasze mięso stanie się kruche. Można również na samym początku natrzeć mięso cytryną, wówczas osiągniemy ten sam efekt.

Ryba ma mieć delikatny smak? Natrzyjcie ją sokiem z cytryny, a będzie delikatna jak nigdy. Można również wykorzystać do tego białe wytrawne wino.

Jeśli pod koniec smażenia, położymy na rybę odrobinę masła, wówczas ryba będzie smaczniejsza.

Ryba z chrupiącą skórką. Smaż ją zawsze na patelni, bez przykrycia.

Łatwiejsze obieranie łusek z ryb. Wystarczy, że skropisz ją wcześniej cytryną i odstawisz na około 15 minut.

Intensywny zapach ryb. Aby ryby straciły swoją specyficzną woń, można skropić je cytryną, obłożyć plasterkami cebuli, natrzeć ziołami, zalać zsiadłym mlekiem lub namoczyć w soku z kiszonych ogórków.

Drób z chrupiącą skórką. Nic prostszego, wystarczy osuszyć mięso i położyć je na bardzo dobrze rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Jeśli pieczemy drób, wówczas na piętnaście minut przed końcem, mięso smarujemy roztopionym masłem, miodem, lub kostką lodu.

Zważona śmietana. Wystarczy dodać drobinę cukru, a śmietanę rozrzedzać ostudzonym wywarem. Najlepszy sposób to jednak podprawianie już gotowych i ostudzonych potraw.

Często robicie sałatki? Nigdy nie dodawajcie soli na samym początku, ponieważ warzywa puszczą sok.

Chrupiące frytki. Wystarczy, że osuszycie ziemniaki i włożycie je na głęboki, rozgrzany tłuszcz.

Sklejony makaron. Użyjcie do gotowania odrobiny oliwy z oliwek.

Makaron al dente. Taki makaron jest elastyczny i nie tuczy.

Miękkie pomidor. Włóż je do lodowatej wody.

Chcesz zachować naturalny kolor warzyw podczas gotowania? Wystarczy dodać połowę łyżeczki cukru i po problemie.

Przyrządzanie wątróbki. Nigdy nie sól jej na samym początku, zrób to na samym końcu. Wątróbka nie będzie wówczas twarda. Warto również przed smażeniem wymoczyć ją w mleku. Wówczas wątroba będzie miała jasny kolor. Pozbędziemy się również jej gorzkiego smaku.

Przesolona zupa. Dodaj dwa ziemniaki, a pomogą one pozbyć się nadmiaru soli z zupy. Można również dorzucić do zupy kawałek razowego chleba lub wsypać odrobinę cukru.

Twarde, stare pieczywa. Można je w łatwy sposób odświeżyć. Wystarczy, że namoczymy je w wodzie i wstawimy na chwilę do rozgrzanego piekarnika.

Szybsze gotowanie fasoli. Namocz ją przed gotowaniem, a wówczas szybciej się ugotuje.

Spadająca panierka. Włóż gotową porcję dania z panierką na pół godziny przed smażeniem do lodówki.

Rozmrażanie ryb. Zrób to w mleku. Ryba nie straci wtedy swojego smaku i aromatu.

Gorzki smak ogórka. Zawsze obieramy go od jasnej strony.

Gotujecie rosół, albo barszcz czerwony? Nigdy nie doprowadźcie do ich zagotowania. Wówczas dania stracą swój kolor i zmętnieją.

Złocisty kolor rosołu. Wystarczy opiec cebulę i włożyć ją do rosołu.

Resztki cebuli. Posmarujcie ją niewielką ilością masła, a nie straci ona swojego smaku.

Kawa bez aromatu. Włóżcie kostkę czekolady na 2 doby, a kawa odzyska aromat.

Puszysta jajecznica. Dołóżcie koniecznie łyżkę masła lub mleka do jajecznicy.

Zachowanie świeżości żółtek. Wkładamy je do słoika i zalewamy zimną wodą.

Szybsze gotowanie ziemniaków. Wystarczy dołożyć odrobinę masła.

Nie należy długo moczyć ziemniaków. Jeśli to zrobimy, wówczas ziemniaki będą miały gorszy smak i utracą swoje wartości odżywcze.

Sałaty nigdy nie kroimy nożem, ponieważ traci swoją kruchość.

Resztki mięsa z poprzedniego dnia. Wiemy, że może być twarde i niesmaczne na drugi dzień. Jest na to sposób. Odgrzewajcie je na parze. Możecie użyć parowaru lub zwyczajnie położyć talerz na garnek z gotującą się wodą. W przypadku smażonego mięsa, dodajcie do niego łyżkę masła. Jeśli została wam pieczeń, to dodajcie łyżkę masła i danie włóżcie do pieca.

Sprawdzanie świeżości jajek. Napełnijmy szklankę wodą i włóżcie tam jajko. Świeżo zawsze opadnie na dno. Stare wypłynie na górę lub znajdzie się po środku szklanki.

Ziele angielskie, liście laurowe i pieprz w ziarnach zawsze dodajemy na samym początku gotowania. Usuwamy je przed podaniem, aby potrawa nie nabrała gorzkiego smaku.

Świeże zioła np. bazylia, tymianek, mięta dodajemy na samym końcu gotowania. Nie stracą wtedy swojego smaku i aromatu.

Majeranek i cząber dodajemy na końcu gotowania, aby danie nie zgorzkniało.

Mięso przeznaczone na bulion/rosół na samym początku wkładamy do zimnej wody, aby nie utraciło swoich wartości odżywczych.

Soczyste mięso drobiowe. Jeśli zależy nam na soczystym mięsie, wówczas wkładamy je do wrzątku.

Zwiędnięta sałata. Włóż ją na chwilę do zimnej wody z dodatkiem skrobi ziemniaczanej, a odzyska swoją świeżość.

Przykleiła ci się skórka pomarańczy lub cytryny do tarki? Posmaruj powierzchnię tarki oliwą, a nigdy więcej Ci się to nie przytrafi.

Ciemniejące jabłka. Wystarczy, że po obraniu skropisz je cytryną, a zachowają swój kolor. Rada odnosi się również do bananów, gruszek i grzybów.

Ziemniaki w mundurach.  Jeśli nie chcesz, aby pękły skorupki ziemniaków, to dolej do garnka odrobinę octu.

Płaczesz przy krojeniu cebuli? Przed tym zajęciem włóż cebulę do zamrażalnika na kilka minut, a pozbędziesz się tego problemu.

Pękające jajka podczas gotowania. Jajka nie pękną podczas gotowania, jeśli do wody dodasz szczyptę soli lub sok z cytryny.

Szybsze obieranie jajek. Dodaj do gotującej się wody szczyptę soli lub sok z cytryny.

Kipiące mleko. Nasmaruj mlekiem garnek około 5 cm powyżej linii mleka.

Dodawanie żółtek do gorącej zupy. Żółta należy lekko ubić z odrobiną wody lub mleka.

Pryskający tłuszcz na patelni. Dodaj na patelnię szczyptę soli, a pozbędziesz się pryskającego tłuszczu.

Szybsze ubijanie piany z białek. Dodaj wcześniej odrobinę soli.

Pieczarki tracą smak. Zawsze myj je pod bieżącą wodą.

Zapach gotującego się kalafiora. Nie lubisz tego zapachu? Wrzuć liść laurowy i problem z głowy.

Wysuszony żółty ser. Zalej go mlekiem na kilka godzin, a ponownie stanie się miękki.

Placki ziemniaczane przyklejają się do patelni. Przed smażeniem natrzyj patelnię odrobiną soli. Rada dotyczy również jaj sadzonych.

Przygotowujecie dania jarskie? Dodajcie podczas gotowania odrobinę oliwy z oliwek lub masło. Dodany tłuszcz pomoże chronić witaminę C i beta karoten.

Jak usunąć łyko z fasolki? Włóż fasolę szparagową przed obieraniem do wrzątku, a łyko będzie łatwiej odchodzić.

Drogie szparagi. Miksujemy je i mrozimy, gdy będą tańsze. Później zmiksowane szparagi rozmrażamy, gotujemy i doprawiamy do smaku.

Jeśli kapusta kiszona jest zbyt kwaśna, warto przepłukać ją wodą.

Do przyrządzania marynat na winie, używamy wytrawnych gatunków.

Marynatę do mięs śmiało można zastąpić kefirem, zsiadłym mlekiem, czy jogurtem naturalnym.

Szybki sposób na sprawdzenie, czy tłuszcz ma właściwą temperaturę. Wystarczy położyć na tłuszczu drewnianą łyżkę. Jeśli wokół powstają pęcherzyki, wówczas temperatura jest właściwa.

Nie układamy na patelni zbyt wielu kawałków mięsa. Utrudnia to uzyskanie rumianej skórki. Tak ułożone mięso będzie się dusiło, niż smażyło.

Mięsa nie obracamy widelcem. Jeśli je przebijemy, wówczas wypłynie cały sok i mięso stanie się suche.

Nie zostawiamy panierowanych mięs po usmażeniu w tłuszczu. Panierka wówczas wchłonie cały tłuszcz i straci swoją chrupkość.

Duszone mięso doprawiamy na samym końcu. Dotyczy soli i ostrych przypraw.

Kasza traci kolor i ciemnieje. Dodaj podczas gotowania trochę mleka i sytuacja nie powinna się powtórzyć.

Gotowanie ryżu. Nie gotujemy go zbyt długo i nie mieszamy podczas gotowania. Ryż najlepiej odgrzewać na parze.

Pobierz wersję w PDF: Poradnik kulinarny PanCook.