Szeroko znana i lubiana na całym świecie Pizza, tym razem gości na naszym stole. Przygotowana została w dwóch smacznych wersjach. W obu występuje sos pomidorowy i kiełbasa.

Na samym początku pizzą był płaski chleb, który smarowano oliwą, czosnkiem i ziołami. Taką potrawę mieli przyrządzać już starożytni grecy, od których później przejęli ją rzymianie. W momencie, gdy do Europy sprowadzono pomidory, nieodłącznym elementem każdej pizzy stał się sos pomidorowy. Pierwsza „współczesna” pizza miała powstać w XIX wieku na cześć królowej Włoch. Przygotowano ją z produktów, symbolizujących barwy Włoch, czyli z pomidorów, mozzarelli i bazylii. Współcześnie Pizza występuje w wielu odmianach i praktycznie można ją przyrządzać na nieskończenie wiele sposobów. Jednak klasyczne smaki zawsze pozostaną najlepsze.

Pizza dwa smaki – Składniki

Ciasto

  • łyżeczka suszonych drożdży
  • 100 ml letniej wody
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżka oliwy
  • 200 g mąki
  • łyżeczka soli

Sos

  • oliwa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory z puszki
  • oregano
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki cukru

Wierzch

  • kiełbasa
  • papryka słodka wędzona
  • czerwona papryka
  • mozzarella
  • twardy ser (najlepiej parmezan)
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie

Ciasto: Mieszamy w misce drożdże z wodą i cukrem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 – 20 minut. Mieszamy je z oliwą. W osobnej misce mieszamy mąkę z drożdżami. Formujemy jednolitą masę, przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto wyrabiamy około 5 minut – musi być gładkie i elastyczne. Tak uformowaną masę, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie, ponownie wyrabiamy ciasto na blacie (nie mogą się na nim utworzyć pęcherzyki).

Sos: Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, cukier, oregano i liść laurowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość gotujemy, przykrywamy pokrywką i czekamy 20 minut. Sos musi zgęstnieć. Studzimy sos i wyjmujemy liście laurowe.

Gdy mamy przygotowane ciasto i sos, możemy przystąpić do formowania ciasto i układania składników. Gdy ciasto będzie miało odpowiedni kształt, smarujemy je sosem. Na nie nakładamy składniki. Na samej górze układamy sery. Pizzę wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na 20 minut. Smacznego!