Któż z nas nie ich nie lubi. W wersji z grzybami są bezapelacyjnie nieodłącznym elementem wigilijnego stołu. Ale przecież jadamy je nie tylko w święta. Mowa oczywiście o pierogach. Jest to tradycyjne danie kuchni polskiej, ale nie tylko. Pierogi najprawdopodobniej sprowadzono do Polski z Dalekiego Wschodu. W polskiej kuchni obecne od XIII wieku. Potrawa prosta, choć nieco czasochłonna w przygotowaniu. Jednak, niech to Was nie zniechęca. Smak domowych pierogów znacznie różni się od tych sklepowych – dlatego warto czasem poświęcić chwilę czasu na ich przygotowanie. Jest to potrawa wyrabiana z ciasta gotowanego, pieczonego lub smażonego, które wzbogaca się różnymi farszami. Na naszym stole pojawią się dzisiaj pierogi z mięsem.

Co jest potrzebne do ich przygotowania?

Ciasto

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • jajko
  • 3/4 szklanki wody

Farsz

  •  200 g mięsa wieprzowego
  • cebula
  • liść laurowy
  • pieprz ziołowy
  • czarny pieprz
  • sól

Przygotowanie

W garnku gotujemy do miękkości mięso (najlepiej pokroić je w drobne kawałki – szybciej się ugotuje) z dodanym wcześniej liściem laurowym i solą. Mięso studzimy i mielimy. Dodajemy do niego pieprz ziołowy, zmielony czarny pieprz i sól. Aby farsz nie był zbyt suchy dolewamy do niego odrobinę bulionu po mięsie. Dodajemy przesmażoną cebulkę. Całość mieszamy. Następnie przygotowujemy ciasto na pierogi. W tym celu usypujemy kopczyk z mąki,  a na środku rozbijamy jajko – pamiętajcie, by nie dodawać zbyt wiele jaj, bo ciasto będzie twarde i gumowate po ugotowaniu – jedno w zupełności wystarczy. Całość dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy wodę. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się delikatne i sprężyste. Przykrywamy je ściereczką na około 15 minut.  Po tym czasie ciasto dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na desce, którą podsypujemy mąką. Wycinamy szklanką okręgi i na środek nakładamy farsz. Ważne, aby nie przesadzić z ilością, nie nakładać farszu na brzegi i bardzo dobrze skleić pierogi. Jeśli ciasto nie chce Wam się sklejać, wystarczy brzegi delikatnie zwilżyć wodą. Wstępnie przygotowane pierogi układamy na ściereczce i przykrywamy, aby nie wyschły. Pamiętajcie jednak, by deskę posypać wcześniej mąką. Inaczej pierogi przykleją się Wam do niej i tym samym ulegną pierogowej destrukcji. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie, około 3-5 minut od momentu wypłynięcia. Jeśli chcemy, je zostawić na później, to polecam przesmarować je olejem. Wtedy nasze pierogi się nie skleją. Smacznego!