Sezon na bób jeszcze się nie skończył. A któż z nas nie lubi tych zielonych perełek? Poza walorami smakowymi warto zauważyć, że bób ma ogromnie dobroczynny wpływ na nasze zdrowie. To doskonała alternatywa dla białka zwierzęcego, co więcej obniża poziom złego cholesterolu w naszym organizmie. Polecany jest również dla kobiet w ciąży ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego. Najczęściej gotujemy bób i po prostu go zjadamy, czasem polewając masłem i czosnkiem. My dzisiaj na obiad serwujemy nieco inną propozycję – pierogi z bobem i ziemniakami.

Pierogi z bobem i ziemniakami – niezbędne składniki

Ciasto na pierogi:

  • szklanka mąki
  • ciepła woda
  • sól
  • jajo

Farsz:

  • 300 g bobu
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 małe cebule lub jedna duża

Okrasa:

  • 15 dag boczku
  • cebula

Proporcje dla 2 osób

Jak zrobić pierogi z bobem?

  1. Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Bób i ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, możemy to zrobić w jednym garnku, bo obie te rzeczy mają podobny czas gotowania.
  2. Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na złoty kolor.
  3. Kiedy bób i ziemniaki będą miękkie musimy je trochę schłodzić, za chwilę będziemy je mielić rzez maszynkę do mięsa i nie chcemy się przecież poparzyć.
  4. Mieląc nasze składniki dodajemy również cebulkę, sól i pieprz, wedle uznania. Dokładnie mieszamy i bierzemy się za ciasto.
  5. Ciasto na pierogi zagniatamy w wymienionych wyżej składników. Powinno być ono sprężyste i powinno dawać się rozwałkować. Rozwałkowujemy na grubość około 2 mm. Chodzi o to, by nie było zbyt grube, bo ciasto „zaburzy” nam smak całej potrawy, zbyt cienkie z kolei spowoduje, że farsz może wydostawać się na zewnątrz. Tego nie chcemy!
  6. Bierzemy się za lepienie pierogów. Jeśli nie macie specjalnej wykrawaczki, nie martwcie się. Możecie wykorzystać do tego szklankę, słoik, lub co tam chcecie.
  7. Gotowe pierogi przesypujemy obficie mąką i przykrywamy ściereczką, by ciasto nie wysychało.
  8. W dużym garnku gotujemy osoloną wodę i dolewamy odrobinę oleju, dziki temu pierogi nam się nie skleją.
  9. Gotujemy około 7 minut od momentu wypłynięcia.
  10. Jeśli wyszło Wam zbyt wiele pierogów, możecie je przechować na później. Tylko pamiętajcie, by przesmarować każdego z osobna odrobiną oleju, by się nie posklejały.
  11. Pierogi z bobem i ziemniakami warto okrasić przesmażoną cebulką z boczkiem.

Smacznego!

pierogi-z-bobem-i-ziemniakami

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pierogi z bobem i ziemniakami
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)