Pielmieni (pilimeni, pielmenie, pielmenie) to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ale znane jest również na Ukrainie i w Polsce. Potrawa wywodzi się z Syberii. Samo nazwa pielmieni oznacza „chlebowe ucho”, co doskonale oddaje kształt tych pierożków z mięsnym farszem. Sami Rosjanie pierogi gotują w osolonej wodzie lub bulionie. Pierogi pielmieni można podawać z dodatkiem masła, śmietany, octowej zalewy.

Pielmieni – niezbędne składniki

Ciasto na pielmieni:

  • 350 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • pół szklanki wody
  • łyżka oleju
  • sól

Farsz:

  • 300 g mięsa wołowo-wieprzowego
  • 1 cebula
  • pół szklanki bulionu wołowego
  • sól
  • czarny pieprz

Proporcje dla 2 osób

Jak zrobić pielmieni?

  1. Mąkę pszenną należy wymieszać z solą, jajkiem. Całość zagnieść, dolewając jednocześnie ciepłą wodę. Wyrabiamy do momentu uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta.
  2. Ciasto odstawiamy na 30 minut, przykrywając je ścierką.
  3. Siekamy drobno cebulę i przesmażamy na złoty kolor.
  4. Mięso mieszamy z przestudzoną cebulą i bulionem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  5. Ciasto bardzo cienko rozwałkujemy. Szklanką (o obwodzie 5-7 cm) wycinamy krążki.
  6. Na środku krążka układamy małe mięsne kuleczki i zlepiamy tak jak uszka.
  7. Zagotowujemy bulion i partiami kładziemy pierożki. Od momentu wypłynięcia gotujemy je jeszcze 5 minut.
  8. Pierożki pielmieni podajemy z dodatkiem masła. Doskonale smakują z barszczem czerwonym.

Smacznego!

pierogi pielmieni

pielmieni przepis

jak zrobić pielmieni

pielmieni

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pielmieni
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas