Ponownie wracam z szybką propozycją na obiad, czyli ziemniaki z pesto. Potrawa na szybko gdy nie ma się zbyt dużo czasu na gotowanie, ale mimo wszystko chce się dobrze zjeść. Poprzednim razem była to propozycja pieczonych ziemniaków z czerwonym pesto. Tym razem ziemniaki zapiekane będą z zielonym pesto.

Pieczone ziemniaki z zielonym pesto – co będzie potrzebne

  • ziemniaki
  • bazylia
  • natka pietruszki
  • orzeszki pinii
  • surowy wędzony boczek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Jak przygotować pieczone ziemniaki z zielonym pesto?

  1. Na  wstępie szykujemy pesto. W tym celu w moździerzu ucieramy orzeszki, bazylię i natkę pietruszki. Ilość wedle upodobań.
  2. Po utarciu, dolewamy oliwę.
  3. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Smarujemy je dokładnie pesto.
  4. Tak przygotowane ziemniaki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (190 stopni) na 30 minut.
  5. Gdy ziemniaki się pieką, na średnim ogniu robimy chipsy z boczku.

Smacznego!

pieczone ziemniaki z pesto

pieczone ziemniaki

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pieczone ziemniaki z zielonym pesto
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas