Wyobraźcie sobie sytuację, w której nachodzi Was ochota na coś słodkiego. Ale jakoś sklepowe ciasto nie jest tym, czego potrzebujecie, podobnie ma się rzecz z batonem. Jak przygotować sobie z domu fajny, prosty i smaczny deser? Doskonałą propozycją jest pianka z mleka skondensowanego.

Pianki z mleka skondensowanego – niezbędne składniki

  • jedno duże mleko skondensowane
  • mała śmietana w płynie 30%
  • opcjonalnie pół łyżki cukru
  • paczka biszkoptów
  • czekolada gorzka
  • agar bądź żelatyna

Proporcje dla 2 osób

Jak zrobić piankę z mleka skondensowanego?

  1. Przelewamy mleko i śmietankę do garna i ostrożnie gotujemy.
  2. Przygotowujemy agar lub żelatynę zgodnie z objętością naszej masy mleczno-śmietankowej i dodajemy do niej.
  3. Następnie nasza masa ląduje w lodówce lub, jeśli nie chcecie zbyt długo czekać – w zamrażalniku (ale dosłownie na 10-15 minut, powinno wystarczyć).
  4. Na dnie jakiegoś naczynia układamy biszkopty i polewamy lekko stężałą masą.
  5. Na wierzchu układamy kolejną warstwę biszkoptów i polewamy roztopioną gorzką czekoladę (może być mleczna, jeśli wolicie bardziej słodkie desery).
  6. Wstawiamy do lodówki i czekamy, aż w magiczny sposób nasz deser stężeje. Kroimy na porcje.

Smacznego!

pianka z mleka skondensowanego

pianka z mleka skondensowanego 001

pianka z mleka skondensowanego 002

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pianka z mleka skondensowanego
Opublikowany