Czasami mamy ochotę na szybki obiad. Lub po prostu niezobowiązującą przekąskę. Wtedy, zamiast wymyślać skomplikowane dania, warto sięgnąć po pyszne pancakes. Ich przygotowanie jest niezwykle łatwe i szybkie, a do tego są nieziemsko smaczne. No to to dzieła!

Pancakes – niezbędne składniki

  • 200 g mąki
  • jajo
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki wody
  • odrobina soli
  • 50 g stopionego i ostudzonego masła
  • syrop klonowy lub coś innego do polania (np. stopiona czekolada)
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak przygotować pancakes?

  1. Rozpoczynamy od stopienia masła i jego wystudzenia.
  2. Następnie do miski wrzucamy wszystkie suche składniki.
  3. Dodajemy resztę składników, dokładnie mieszając. Ciasto powinno być półpłynne.
  4. Na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu wykładamy po łyżce ciasta.
  5. Placki takiej wielkości smażymy po jednej stronie do momentu aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza.
  6. Odwracamy i smażymy jeszcze przez około minutę.
  7. Wykładamy na talerz i polewamy np. syropem klonowym.

Smacznego!

pancakes przepis

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Pancakes
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas