Kolejna wariacja i poszukiwanie nowych smaków. Tym razem będzie to połączenie soczewicy z indykiem. Wyszło bardzo smacznie i z pewnością wrócimy kiedyś do tego dania. Muszle z soczewicą i indykiem smakują lekko, dodatkowo ich smak wzbogaca starta kolendra.

Muszle z soczewicą i indykiem – Składniki

  • makaron muszle
  • 100 g indyczego mięsa
  • 50 g soczewicy
  • 3 – 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • parmezan

Przygotowanie

Na wstępie podsmażamy posiekaną drobną cebulę i pieczarki. Dodajemy do patelni mięso i soczewicę. Zalewamy wodą i dusimy, aż soczewicą będzie miękka. Na końcu dodajemy koncentrat i startą kolendrę. Dusimy jeszcze 5 – 8 minut i studzimy. W tym czasie gotujemy al dente makaron. Gdy będzie już gotowy, wkładamy do środka przestudzony farsz. Tak przygotowane muszle wkładamy do rozgrzanego pieca (180 stopni) na około 10 minut. Pod koniec pieczenia muszle posypujemy startym parmezanem. Smacznego!