Z języka włoskiego po prostu zupa. Minestrone bardzo chętnie spożywana w wielu regionach Włoszech włoska zupa. Istnieje wiele wersji i nie ma jednego oryginalnego przepisu. Polakom jednak bardzo przypadnie do gustu, bo to taka włoska zupa jarzynowa.

Zupa Minestrone – niezbędne składniki

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchew
  • 2 duże ziemniaki
  • 80 g zielonej fasoli
  • 80 g cukinii
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1,5  l bulionu drobiowego
  • 3 duże pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • bazylia
  • parmezan
  • sól
  • pieprz
  • 100 g spaghetti

Proporcje dla 2 osób

Przygotowanie zupy minestrone

  1. Cebulę, seler, czosnek, marchew, ziemniaki, fasolę oraz cukinię drobno kroimy.
  2. W garnku rozgrzewamy masło i oliwę, obsmażamy pokrojony w kostkę boczek.
  3. Po około 3 minutach dodajemy pokrojone wcześniej warzywa. Cukinię dodajemy na samym końcu. Całość dusimy przez 20 – 25 minut, ciągle mieszając.
  4. Następnie dolewamy do garnku bulion, koncentrat i dorzucamy pokrojone pomidory.
  5. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez godzinę.
  6. Na ostatnie 10 minut dokładamy rozdrobniony makaron spaghetti.
  7. Doprawiamy jeszcze bazylią.
  8. Posypujemy startym świeżo parmezanem.

Smacznego!

włoska zupa minestrone

minestrone przepis

minestrone zupa

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Minestrone
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)