Z języka włoskiego po prostu zupa. Minestrone bardzo chętnie spożywana w wielu regionach Włoszech włoska zupa. Istnieje wiele wersji i nie ma jednego oryginalnego przepisu. Polakom jednak bardzo przypadnie do gustu, bo to taka włoska zupa jarzynowa.
Zupa Minestrone – niezbędne składniki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 3 łodygi selera naciowego
- 1 duża marchew
- 2 duże ziemniaki
- 80 g zielonej fasoli
- 80 g cukinii
- 30 g masła
- 2 łyżki oliwy
- 50 g wędzonego boczku
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 3 duże pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- bazylia
- parmezan
- sól
- pieprz
- 100 g spaghetti
Proporcje dla 2 osób
Przygotowanie zupy minestrone
- Cebulę, seler, czosnek, marchew, ziemniaki, fasolę oraz cukinię drobno kroimy.
- W garnku rozgrzewamy masło i oliwę, obsmażamy pokrojony w kostkę boczek.
- Po około 3 minutach dodajemy pokrojone wcześniej warzywa. Cukinię dodajemy na samym końcu. Całość dusimy przez 20 – 25 minut, ciągle mieszając.
- Następnie dolewamy do garnku bulion, koncentrat i dorzucamy pokrojone pomidory.
- Całość doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez godzinę.
- Na ostatnie 10 minut dokładamy rozdrobniony makaron spaghetti.
- Doprawiamy jeszcze bazylią.
- Posypujemy startym świeżo parmezanem.
Smacznego!
Podsumowanie

Nazwa przepisu
Minestrone
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena





Mniam, mniam, uwielbiam tą zupę. Jest bardzo pożywna i smaczna.