Merluzzo italiano – to kolejna smaczna propozycja prosto w Italii. Tym razem jest dorsz pieczony, który wzbogacony jest smakowitą zasmażką z ziół, cytryny i rozmarynu. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na obiad, to ten przepis na dorsza z pewnością się Wam spodoba.

Merluzzo italiano – składniki, aby przygotować potrawę z dorsza

  • 2 filety z dorsza
  • 20 g bułki tartej
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • pół łyżki masła
  • starty rozmaryn
  • posiekana natka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • mała papryczka chilli
  • cytryna
  • łyżka oliwy

Proporcje dla 2 osób

Jak przyrządzić dorsza – Merluzzo italiano?

  1. Na wstępie na patelni należy roztopić masło, który w następnej kolejności należy ostudzić.
  2. Następnie należy połączyć masło z bułką tartą, orzechami, natką pietruszki, rozmarynem, sokiem i skórką z cytryny.
  3. Na blasze do pieczenia układamy filety z dorsza, które smarujemy naszą zasmażką.
  4. Tak przygotowane filety wstawiamy na około 30 minut, do rozgrzanego pieca (200 stopni).
  5. Osobno w misce mieszamy oliwę, chilli, odrobinę rozmarynu, sok i skórkę z cytryny.
  6. Gdy filety będą gotowe, polewamy jest naszą mieszanką.

Polecam wypróbować ten przepis na soczystego dorsza!

merluzzo italiano

merluzzo italiano

merluzzo italiano

merluzzo italiano

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Merluzzo italiano
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas