Choć sezon na szparagi już jakiś czas temu dobiegł końca, my nie mogliśmy się oprzeć, by nie przyrządzić ich ponownie. W ruch poszły zamrożone warzywa. Choć oczywiście nie są tak idealnie pyszne jak świeże, to w awaryjnych chwilach mogą uratować życie. Do tego znalezione inne zmrożone warzywka. Makaron. Sos. I makaron z zielonymi warzywami gotowy. Danie jest bardzo proste do przyrządzenia. A taki makaron ze szparagami jest idealny jako danie sezonowe.

Makaron z zielonymi warzywami – niezbędne składniki

  • garść mrożonego zielonego groszku
  • świeże lub mrożone zielone szparagi
  • kilka różyczek brokułów
  • kawałek wędzonego boczku
  • makaron spaghetti lub linguinie
  • śmietana
  • żółtko
  • gałka muszkatołowa
  • ser żółty
  • sól
  • biały pieprz

Jak przygotować makaron ze szparagami?

  1. Danie przygotowuje się bardzo szybko. Jeśli macie zmrożone warzyw, to warto od nich rozpocząć przygotowywanie. Wrzucamy je wszystkie do lekkiego bulionu warzywnego, aby się rozgrzały i zmiękły.
  2. Na patelni przesmażamy boczek (jeśli nie jecie mięsa, nie jest on konieczny, ale naszym zdaniem przełamuje trochę smak potrawy).
  3. Do miski dodajemy 3-4 pełne łyżki śmietany 18%. I dodajemy do niej sparzone (!) żółtko. Do tego trochę soli, białego pieprzu gałki i odrobinę drobno startego żółtego sera.
  4. W międzyczasie gotujemy makaron wedle przepisu na opakowaniu – no chyba, że pokusiliście się o jego samodzielne przygotowanie.
  5. Odlewamy bulion z warzyw i dodajemy do nich boczek i nasz sos i czekamy cierpliwie aż się zagrzeje. Potrwa to raptem 3-5 minutek na małym ogniu.
  6. Sos dodajemy na ugotowany makaron. Najlepiej z lampką białego wina. I makaron z zielonymi warzywami gotowy. W około 20 minut.

Smacznego!

makaron2

makaron z zielonymi warzywami

makaron z zielonymi warzywami

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Makaron z zielonymi warzywami
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)