Tak zwany „chińczyk” niejednokrotnie kojarzy nam się z miejskimi barami, gdzie możemy zjeść mniej lub bardziej smacznie. Nasze doświadczenia z tego typu miejscami nie należą do najprzyjemniejszych. Dlatego chcąc „odczarować” sobie kuchnię chińską, postanowiliśmy spróbować swoich sił i ugotować coś na jej wzór. Dzisiaj na stole wylądował makaron z warzywami po chińsku. Danie bardzo szybkie w przyrządzeniu. A do tego znacznie lepsze niż barowe sajgonki.

Makaron z warzywami po chińsku – Składniki

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g chińskiego makaronu jajecznego
  • 2 łyżki mielonego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • marchew
  • pietruszka
  • por
  • czerwona papryka
  • kapusta włoska
  • sos sojowy
  • wino
  • ocet winny
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, cebulę i czosnek. Następnie dokładamy paprykę, kapustę. Smażymy do miękkości. W międzyczasie możemy pokroić filety z kurczaka – tak, jak chcemy, w kostkę bądź paski i wrzucamy go na patelnię. Doprawiamy imbirem i zostawiamy na chwilę. Następnie na patelnię dolewamy sos sojowy, ocet winny. I czekamy aż wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu gotujemy makaron i mieszamy go z resztą składników. Smacznego!