Chyba większości mięsożerców zdarzają się takie dni, kiedy mają ochotę zjeść coś lżejszego, bez mięska. Naszą propozycją na takie wege-zachcianki jest makaron z kapustą i porem. Całość doprawiona szałwią. Prostota tego dnia polega na tym, że wcale się przy nim nie napracujecie, a efekt będzie zaskakująco smaczny. Jednak istnieje w nim pewna pułapka. Uważajcie, by nie przesadzić z kiszoną kapustą, bo zamiast pysznego smaku, możecie, po zjedzeniu, mieć kwaśne miny.

Co jest potrzebne, aby przygotować makaron z kapustą i porem?

  • 100 – 150 g kiszonej kapusty
  • 300 białej kapusty
  • 100 g pora
  • koncentrat pomidorowy
  • szałwia
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • ulubiony makaron

Przygotowanie

Na rozgrzaną oliwę kładziemy poszatkowaną białą kapustę oraz pora. Smażymy 3 minuty i przykrywamy pokrywką. Po około 10 minutach dokładamy kapustę kiszoną. I dalej dusimy. Gdy składniki będą już całkowicie miękkie, dodajemy koncentrat pomidorowy. Na samym końcu doprawiamy szałwią. Podajemy z ulubionym makaronem. Życzę smacznego!