Tym razem na stół trafia leczo inaczej, czyli zmieniona wersja tej węgierskiej potrawy. Zamiast kiełbasy do potrawy dodano mielone mięso wołowo-wieprzowe. Klasycznie w potrawie znalazły się pomidory, cukinia i papryka. Smak wzbogaciłem czosnkiem i przyprawami. Jak widać nie jest tradycyjny przepis na leczo.

Leczo inaczej – potrzebne składniki

  • cukinia
  • mięso mielone wołowo-wieprzowe
  • papryka
  • pomidory
  • cebula
  • czosnek
  • kolendra
  • suszone pomidory
  • majeranek
  • suszone chilli
  • koncentrat pomidorowy
  • oliwa
  • sól
  • pieprz

Proporcje należy indywidualnie dopasować do własnych upodobań

Jak zrobić leczo?

  1. Na początku kroimy wszystkie warzywa według własnych upodobań.
  2. Do dużego garnka wlewamy odrobinę oliwy. Garnek rozgrzewamy i dorzucamy cebulę i czekamy 2-3 minuty, aż się zeszkli.
  3. Następnie dokładamy mięso mielone, paprykę, czosnek pomidory. I na samym końcu cukinię. Całość dusimy.
  4. Gdy wszystkie składniki będą miękkie, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Dodajemy do garnka starte suszone pomidory, majeranek, kolendrę i koncentrat pomidorowy.
  6. Doprawiamy pod swój własny smak. Przykrywamy garnek i czekamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą.

Prawda, że to prosty przepis na leczo. Smacznego!

leczo inaczej002

leczo w trochę inny sposób

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Leczo inaczej
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas