Któż z nas nie lubi makaronów? Tym bardziej jeśli dodatkiem do nich jest sos pomidorowy z mięsem i ser? My wprost uwielbiamy takie połączenie. Dlatego dzisiaj prezentujemy kolejną odsłonę pasty – pyszną lasagne. Poniżej znajdziecie mój autorski przepis na lasagne.

Lasagne – niezbędne składniki

  • Około 6 płatów makaronu lasagne
  • pomidory z puszki
  • mały koncentrat pomidorowy
  • cukinia
  • około 300g mięsa mielonego
  • cebula
  • żółty ser
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • my ekstra dodaliśmy jeszcze boczniaki 🙂

Jak zrobić lasagne?

  1. Zaczynamy od sosu. Mięso wrzucamy na patelnię, dodajemy do niego posiekaną cebulę oraz cukinię.
  2. Dodajemy dość dużo pieprzu i papryki, a także sól.
  3. Kiedy składniki się lekko podsmażą, dodajemy pomidory z puszki wraz z sokiem, a także koncentrat. Całość dokładnie mieszamy i sprawdzamy, czy nie trzeba doprawić.
  4. Dobrze, żeby sos był lekko gęsty. My do naszych warzyw dorzuciliśmy jeszcze trochę boczniaków i zrobiliśmy to na początku, kiedy podsmażaliśmy mięso.
  5. Kiedy sos jest gotowy w naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę makaronu, a na niej dokładnie rozprowadzamy część sosu. Chodzi o to, by przykryć sosem rogi ciasta, inaczej makaron po upieczeniu będzie twardy.
  6. Na sos kładziemy kolejną warstwę makaronu. Ostatnią warstwę makaronu tylko lekko „muskamy” sosem.
  7. Nasza lasagne czeka już tylko na upieczenie. Dlatego wrzucamy ją do pieca rozgrzanego do 180 stopni na około pół godziny.

Smacznego!

przepis na lasagne

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Lasagne
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas