Na stole orientalna propozycja, czyli kurczak w pięciu smakach. Niezwykle smaczne, ale jednocześnie bardzo proste w przyrządzeniu danie. Każdy miłośnik smaków znajdzie w tym daniu owe pięć smaków: gorzki, kwaśny, słodki, ostry i słony. Każdy jest wyczuwalny, ale razem stanowią perfekcyjną kompozycję.

Kurczak w pięciu smakach – niezbędne składnik

  • 2 filet z piersi kurczaka
  • czerwona cebula
  • duża czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1/4 łyżeczki anyżu
  • 1/4 łyżeczki goździków
  • 1/4 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżeczka imbiru
  • olej
  • sól
  • pieprz

Proporcje dla 2 osób

Jak przygotować kurczaka w pięciu smakach?

  1. Filety z kurczaka osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w dużą kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie oprószamy łyżką mąki kukurydzianej. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
  2. Obieramy cebulę i czosnek, którą następnie siekamy. Paprykę kroimy w dużą kostkę.
  3. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Do moździerza dodajemy łyżkę mąki kukurydzianej, anyż, goździki, cynamon, kumin, sos sojowy, sos rybny oraz 3 łyżki zimnej wody.
  4. Gotujemy ryż na sypko.
  5. Na woku rozgrzewamy olej, aby zaczął skwierczeć i dymić. Przysmażamy kurczaka na złocisty kolor, zdejmujemy go, osuszamy w papierowym ręczniku.
  6. Dodajemy cebulę, czosnek, imbir, paprykę. Całość smażymy około 3 minut. Następnie zalewamy całość sosem i dodajemy kurczaka. Całość smażymy jeszcze około 2-3 minuty.
  7. Podajemy z ryżem i warzywami.

Smacznego!

kurczak w pięciu smakach przepis kuchni azjatyckiej

kurczak w pięciu smakach przepis

przepis kurczak 5 smaków

kurczak w pięciu smakach przepis z kuchni chińskiej

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kurczak w pięciu smakach
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)