Dzisiaj na stole kuchnia azjatycka, czyli będzie odrobinę egzotycznie. Oczywiście bez przesady, bo na obiad zjemy dzisiaj krewetki na ostro. Jest to moja wersja tego jakże smacznego dania. Doskonale komponuje się z ryżem, bądź makaronem azjatyckim.

Składniki potrzebne do przyrządzenia krewetek na ostro

  • 200 g krewetek
  • 2 cebule szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • papryczka chilli
  • seler naciowy
  • świeży imbir
  • olej rzepakowy
  • olej sezamowy
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić krewetki na ostro?

  1. Na początku płuczemy krewetki, usuwamy ciemną żyłkę (jeśli mamy świeże).
  2. Siekamy szalotki i czosnek. Imbir kroimy w paski, a paprykę na drobno.
  3. Na woku rozgrzewamy olej rzepakowy i olej sezamowy.
  4. Na początku wrzucamy cebulę i czosnek. Po 2 minutach papryczki i imbir.
  5. Gdy warzywa trochę zmiękną, dodajemy krewetki.
  6. Smażymy je 3-4 minuty z każdej strony.
  7. Na koniec doprawić solą, pieprzem. Skropić cytryną.
  8. Podajemy z białym ryżem bądź makaronem chińskim.

Smacznego!

 

krewetki przepis

przepis na krewetki

krewetki z czosnkiem

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Krewetki na ostro
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas