Kimchi – to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. Składa się ono ze sfermentowanych warzyw. Bazą jest oczywiście kapusta pekińska i biała rzepa. Można jednak dodawać także inne warzywa. W tym przepisie na kimchi skupimy się jednak na standardowych składnikach.

Samo Kimchi posiada mało kalorii, ma dużą zawartość białka, błonnika, wapnia, fosforu, żelaza i witamin. Tak więc jest to niezwykle zdrowa potrawa. Tym bardziej warto ją wypróbować.

Składniki na kimchi

  • kapusta pekińska
  • biała rzepa
  • 5 ząbków czosnku
  • świeży imbir
  • 1 marchew
  • 50 ml sosu rybnego
  • 2 cebule
  • ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie kimchi

  1. Wszystkie warzywa najlepiej poszatkować lub drobno pokroić i solidnie posolić.
  2. Całość zakryć i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni.
  3. Teraz przystępujemy do przygotowania marynaty. Miksujemy imbir (połowę), czosnek, cebulę z papryką, pieprzem i sosem rybnym.
  4. W osobnym naczyniu na dno kładziemy kapustę, startą rzepę. Całość zalewamy marynatą. Zakrywamy szczelnie i odstawiamy w chłodne miejsce.

Ja przechowywałem je w słowikach, które chowałem do lodówki. Po 2-3 dniach kapusta kimchi jest gotowa. Najlepsza jest jednak po paru miesiącach. Kapusta idealnie nadaje się do różnych sałatek, czy gotowanych dań. Uważajcie jednak, by z nią nie przesadzić.

DSC_0609
DSC_0610

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Kimchi
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Całkowity czas