Wiele osób uwielbia swojskie wędzone kiełbasy. Jeśli jednak nie można zrobić tradycyjnej wędzonej kiełbasy, to czemu by nie zrobić kiełbasy w słoiku ?! Przepis i wykonanie jest banalnie proste. Każdy może zrobić taką kiełbasę we własnym domu. A wystarczy 5 składników. Zapewniam, że warto!

Kiełbasa w słoiku – Składniki

  • 500 g surowego mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki majeranku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Czosnek drobno siekamy i mieszamy ze zmielonym surowym mięsem mielonym. Dodajemy majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Przygotowaną masę wkładamy do wyparzonych wcześniej słoików. Zakręcamy szczelnie. Tak przygotowane słoiki wkładamy do zimnej wody (woda musi sięgać do poziomu mięsa w słoikach). Można włożyć na dno garnka szmatkę, aby słoiki nie popękały. Doprowadzamy wodę do wrzenia i zmniejszamy moc palnika na minimum. Gotujemy przez 4 godziny. Po tym czasie wyłączamy palnik, nie wyjmujemy słoików. Niech przestygną w wodzie. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego!