Dania jednogarnkowe mają to do siebie, że nie ma po nich wiele do zmywania, a przy tym potrafią być wyjątkowo smaczne. Dlatego dzisiaj, na naszym stole ląduje jeden z przykładów dań „z gara” – narodowe danie Węgrów, czyli Gulasz Węgierski. Bardzo ciekawym faktem, związanym z tym daniem jest to, że przez wiele lat była to strawa przeznaczona dla pasterzy, a jego nazwa pochodzi od bydła, które było przez nich wyprowadzane. Zmiany nastąpiły wtedy, kiedy do Europy sprowadzono paprykę, wówczas danie to przerodziło się w narodowe. Gulasz węgierski ma wiele odmian. Wszystko zależy od użytego mięsa.

Gulasz węgierski – Składniki

  • 400 g wieprzowiny
  • 6 ziemniaków
  • cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 średnie papryki
  • słodka papryka w proszku
  • pomidory
  • czosnek
  • kminek
  • olej
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Szatkujemy cebulę i podsmażamy na oleju. Solimy i posypujemy słodką papryką. Mięso kroimy dużą kostkę i dodajemy do cebuli. Całość dusimy, w razie konieczności możemy podlać wodą. Po około 30 minutach dorzucamy ziemniaki pokrojone w plasterki, a także pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Następnie dodajemy starty kminek i pomidory. Przed podaniem wyjmujemy pietruszkę. Smacznego!