Gołąbki w sosie pomidorowym to niezwykle smaczna potrwa. Ich głównymi składnikami jest biała kapusta, ryż i mięso wieprzowe. Zrobienie zajmuje dużo czasu, ale z pewnością warto to zrobić. Potrawa znana jest nie tylko w Polsce, ale także w innych krajach Europy Środkowo-Wschodniej.

Gołąbki w sosie pomidorowym – Składniki

  • liście białej kapusty
  • mięso wieprzowe
  • ryż
  • sos pomidorowy/przecier pomidorowy
  • jajko
  • bułka tarta
  • cebula
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Gotujemy kapustę, aby liście w łatwy sposób oddzieliły się od reszty. W międzyczasie przygotowujemy farsz mięsny i gotujemy ryż. Mięso wieprzowe mielimy, dodajemy do niego jajko, trochę bułki tartej, a także sól i pieprz. Studzimy ryż i mieszamy z mięsem. Gdy liście już się ugotują i przestygną, wówczas nakładamy do nich farsz i zawijamy. Gołąbki układamy ciasno do dużego garnka i zalewamy przecierem pomidorowym. Gotujemy, aż liście będą miękkie. Gołąbki w sosie pomidorowym doskonale smakują z ziemniakami. Smacznego!