Viva Italia! Dzisiaj ponownie gościmy w kuchni włoskiej. Tym razem będzie to fusilli z sosem paprykowo-pomidorowym. Potrawa prosta, chyba jak większość włoskich przysmaków, aczkolwiek bogata w smaki i aromaty. Jak Włosi to robią?

Fusilli z sosem paprykowo-pomidorowym – Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 2 pomidory
  • 1 ostra papryczka chilli
  • migdały
  • oliwa z oliwek
  • 350 g makaronu fusilli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Zaczynamy od przygotowania sosu. Myjemy warzywa i kroimy je na pół. Z papryk usuwamy nasiona. Tak przygotowane warzywa kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową. Grillujemy je z obu stron, aż pojawią się czarne pęcherzyki. Warzywa studzimy i obieramy ze skóry. Zmiażdżone migdały wrzucamy na patelnię grillową i prażymy na złoty kolor. Ale uważajcie, by nie było ich zbyt dużo, bo zdominują smak potrawy. Następnie dodajemy je do warzyw i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec do sosu dodajemy około 5 łyżek oliwy z oliwek. Pozostaje jeszcze ugotowanie makaronu i gotowe. Smacznego!