Na kuchennym stole lądują dzisiaj flaczki z boczniaków, czyli flaki dla osób, które niechętnie podchodzą do tej mięsnej wersji. Zupa o przewrotnej nazwie, gdyż w swoim składzie nie nie znajdują się flaki, tylko grzyby, które po ugotowaniu, przypominają właśnie flaki. Jest o tyle dobra alternatywa, gdyż walorami smakowymi nie ustępuje w żaden sposób. Obecna wersja przyrządzona jest na bulionie drobiowo-wołowym. Śmiało można jednak korzystać z bulionów warzywnych. Wtedy też danie będzie idealne dla wegetarian.

Składniki na flaki z boczniaków

Porcja: dla 4 osób

  • 500 g boczniaków
  • 2 uda z kurczaka
  • kości wołowe
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • seler
  • por
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • suszona natka pietruszki
  • majeranek
  • pieprz ziołowy
  • słodka czerwona papryka w proszku
  • ostra papryka chilli
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie flaków z boczniaków

  1. Na wstępie należy zagotować bulion drobiowo-warzywny. Jeśli go nie mamy, przygotowujemy go ze składników: uda kurczaka, kości wołowe, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól, marchew, por, seler.
  2. Czyścimy pod wodą boczniaki i kroimy je w cienkie paski. Dodajemy do gorącego bulionu.
  3. Ugotowaną marchewkę kroimy w kostkę. Możemy również pokroić pietruszkę i seler. Wszystko wedle upodobań.
  4. Dodajemy przyprawy: suszoną natkę pietruszki, majeranek, pieprz ziołowy, ostrą paprykę chilli. Stosujemy pod własny smak. Ważny, aby nie przesadzić.
  5. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

flaczki z boczniaków

Życzę smacznego!

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Flaki z boczniaków
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas