Na naszym stole pojawił się tym razem domowy pasztet. Choć przygotowywanie tego typu potraw jest czasochłonne, to zastanówcie się…któż może oprzeć się temu zapachowi i wypieczonemu wierzchowi? Co ciekawe, pasztet był znany już w Starożytnym Rzymie.  Jednak to, co dzisiaj nazywamy pasztetem, przywędrowało do nas prosto z Francji.  A stamtąd do Polski było już blisko. Pasztet do tej pory jest wręcz uwielbiany przez Polaków.

Domowy pasztet – Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego z łopatki
  • 300 g mięsa drobiowego
  • 150 g wątróbek drobiowych
  • 50 g słoniny
  • włoszczyzna
  • majeranek
  • tymianek
  • pieprz ziołowy
  • cebula
  • gałka muszkatołowa
  • bułka tarta
  • białe wino
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Przygotowanie rozpoczynamy od ugotowania mięsa i włoszczyzny do miękkości. Tym samym uzyskamy również potrzebny później rosół. Podroby gotujemy osobno. Słoninę wytapiamy i na tą samą patelnię dorzucamy cebulę, smażymy do miękkości. Mięsa, podroby i warzywa mielimy i wrzucamy do dużej miski. Dorzucamy do niej wszystkie przyprawy i zioła, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Nie bójcie się przypraw i smakujcie masy na pasztet zanim trafi do piekarnika. Unikniecie tego, że będzie mdły. Dorzucamy bułkę tartą, jeśli masa jest zbyt rzadka. Dolewamy również odrobinę wina i rosołu. Tak uformowaną masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy. Wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 1, 5 godziny. Pamiętajcie, by nie kroić gorącego pasztetu, bo zacznie się Wam kruszyć. No chyba, że już nie możecie wytrzymać 🙂 Smacznego!