Tym razem na obiad lub na kolację proponuję amerykański przysmak, hamburgery. Wymyślone w 1904 r. przez Fletchera Davisa. Nazwa oraz sama koncepcja nawiązuje do befsztyka po hambursku, który sprowadzili do USA niemieccy imigranci.

Nasza propozycja odbiega od klasycznych wersji, ponieważ nie będzie przyrządzona z mięsa wołowego, tylko z wieprzowiny. Dominują również niestandardowe przyprawy, których użyliśmy doprawiając mięs. Całość dopełniają domowe bułki i sosy.

Jak przygotować domowe hamburgery?

Bułki (ilość: 6)

  • 100 ml mleka
  • 60 ml wody
  • 30 g masła
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 5 g suszonych drożdży
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • jajko

Mięso (Ilość: 4)

  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 1 jajko
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • kmin rzymski
  • imbir
  • pieprz ziołowy
  • kolendra
  • bułka tarta
  • sól
  • czarny pieprz
  • olej

Sosy

  • 1: majonez, musztarda delikatesowa
  • 2: koncentrat pomidorowy, limonka, ostry sos chilli

Dodatki

  • ogórek kiszony
  • pomidory
  • żółty ser

Przygotowanie

Bułki: Składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy. Odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, ciasto formujemy na bułki. Pieczemy je 10 minut, aż nabiorą złocistego koloru.

Kotlety: Mięso wieprzowe mielimy i wkładamy do głębokiego naczynia. Podsmażamy poszatkowaną cebulę i czosnek, studzimy i dokładamy do mięsa. Dodajemy jeszcze jajko, bułkę tartą, pieprz ziołowy, sól, czarny pieprz, starty kmin rzymski, imbir i kolendrę. Całość mieszamy i formujemy w okrągły, płaski placek. Smażymy na patelni grillowej z obu stron, aż mięso się zarumieni.

Sosy: Pierwszy sos powstaje poprzez połączenie w takich samych proporcjach musztardy i majonezu. Aby przyrządzić drugi zagotowujemy koncentrat pomidorowy z ostrym sosem chilli i sokiem z limonki. Później musimy go jeszcze ostudzić.

Gdy mamy już gotowe sosy, bułki i kotlety, możemy przystąpić do układania składników w ulubionej konfiguracji. Smacznego!