Weekend stwarza okazje do spotkań w gronie rodzinnym lub z przyjaciółmi. A wtedy na stole lądują różne pyszności. Choć do przygotowania takich pyszności nie potrzeba pretekstu. U nas dzisiaj na deser ciasto ucierane z borówkami. A że teraz jest na nie sezon, to tym bardziej warto je zrobić!

Ciasto ucierane z borówkami – niezbędne składniki

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 250 g borówek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Przygotowanie:

  1. Rozpoczynamy od roztopienia masła. Uważajcie, żeby go nie przypalić.
  2. Następnie w misce ucieramy jaja z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, kremową i jasnożółtą masę.
  3. Dodajemy do nich wystudzone (inaczej zrobi się nam jajecznica!) masło i dokładnie mieszamy.
  4. Następnie zaczynamy stopniowo dodawać mąkę. Całość ucieramy jeszcze chwilę po dodaniu całej mąki. Zależy nam na tym, aby ciasto było puszyste.
  5. Masę przelewamy do formy (jeśli nie jest to forma silikonowa wyłóżcie ją papierem do pieczenia lub posmarujcie masłem i wysypcie bułką tartą). Obsypujemy obficie borówkami.
  6. Opcjonalnie możecie przygotować również kruszonkę. Będziecie potrzebować do niej 3 łyżek masła,  łyżki cukru i mąki. Rozpuśćcie masło z cukrem i dodawajcie mąki, aż stworzą się słodkie okruszki. Posypcie ciasto.
  7. Ciasto wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 45 minut.

Smacznego!

ciasto ucierane z borówkami

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Ciasto ucierane z borówkami
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)