Na naszym stole ląduje dzisiaj klasyczne danie kuchni indyjskiej, czyli Biryani (biriani). Sama potrwa jest typowa dla północnych terenów Indii. Sama nazwa oznacza „pieczony” i pochodzi z języka perskiego.

Biryani można przyrządzać na dwa sposoby:

  • pukki – mięso i ryż gotuje się oddzielnie, później zapieka się je razem
  • kachchi – tutaj mięso się marynuj, gotuje się je z surowym ryżem

Biryani – niezbędne składniki

  • filet z kurczka
  • 200 g ryżu
  • 2-3 pomidory
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki imbiru
  • łyżeczka garam masala
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • pół łyżeczki kurkumy
  • chilli
  • olej
  • sól
  • pieprz

Proporcje dla jednej osoby

Jak zrobić Biryani?

  1. Na początku umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Mięso pokrój w kostkę.
  3. Ryż ugotuj al dente.
  4. Na patelni rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Smaż na złocisty kolor, dodaj garam masala, imbir, chilli, kurkumę i paprykę. Smaż około 2-3 minuty.
  5. Po tym czasie dołóż mięso i podsmaż je na rumiany kolor.
  6. Na końcu dodaj pomidory i duś około  5 minut. Całość dopraw solą i pieprzem.
  7. Do żaroodpornego naczynia włóż na sam początek ryż, 3/4 mięsa, ryż i resztę ugotowanego mięsa.
  8. Całość wkładamy do pieca (180 stopni) na około 30 minut.
  9. Biryani podajemy z jogurtem.

Smacznego!

biryani przepis

biryani jak zrobić

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Biryani
Opublikowany
Czas na przygotowanie
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)