Barszcz czerwony – popularne danie w Europie Centralnej. Pierwsze informacje o barszczu pochodzą z XVI wieku. Znanych jest wiele wersji: można go podawać z kiełbasą, chrzanem, czy śmietaną. Poniżej jedna z wielu wersji.

Barszcz czerwony – Składniki

  • 1 kg buraków
  • 2 lity wody
  • 1 litr bulionu wołowego
  • włoszczyzna
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny/ocet

Przygotowanie

Do garnka wrzucamy pokrojone buraki, włoszczyznę, liście laurowe, ziele angielskie. Całość gotujemy na małym ogniu około godziny. Potem do garnka dolewamy bulion wołowy i zakwas z buraków. Zamiast zakwasu możemy śmiało użyć octu lub soku z cytryny. Gotujemy jeszcze przez około pół godziny. Barszcz można podawać z uszkami, krokietami. Smacznego!